Borger.dk Læs op Blanketter Selvbetjening Kontakt Indeks
Dronning Dagmar.

 

Se alle nyhedsbrevene her som Ipaper

 

 

Nyhedsbrev 5 om Ribes 1300 års jubilæum i 2010
Ribes 1300 års jubilæum er nu i fuld gang. I januar lød startskuddet med et flot åbningsarrangement i Ribe Domkirke og efterfølgende er store som små arrangementer blevet afholdt. Ribes alsidighed afspejles i de mange forskellige jubilæumsarrangementer. Der er alt lige fra kunstudstillinger, bogudgivelser, foredrag, skuespil, koncerter, natur- og sportsarrangementer.
Alle arrangementer bærer præg af et stort engagement fra ripenserne, som i samlet flok er med til at løfte jubilæet, der giver genlyd ud over både byens og landets grænser.
Søndag den 13. juni blev der afholdt Søndagsskovtur i Ribe Plantage. I gamle dage var plantagen et yndet udflugtsmål for ripenserne og med jubilæumsarrangementet ønskede man at genoplive traditionen med frokostkurve, musik og underholdning i plantagen. Arbejdsgruppen bag søndagsskovturen har efterfølgende fået flere opfordringer til, at Ribe Plantage også fremover lægger skovbund til lignende arrangementer.    
I foråret har ripensere og turister kunnet opleve levendegørelser af kendte, historiske ripensere. Skuespiller og sanger Christian Steffensen fra Den Danske Skuepladshar i skikkelse af Ambrosius Stub givet publikum en dramatiseret vandring gennem Ribes charmerende gader. Kurt Juul har skrevet manuskript til Levendegørelsen af fem historiske ripensere, hvor publikum på en medrivende måde kunne opleve Dronning Dagmar, Hans Jessen Søhane, Maren Spliids, Kong Christoffer I og Anders Sørensen Vedel. Arrangementerne har været et spændende bidrag til formidlingen af Ribes historie.
Folkefesten, som var en gave fra Esbjerg Kommune,blev afholdt den 16.-19. juni. Festlighederne bød bl.a. på Børnedag, Dans i gaderne, kirkespillet Morgengaven, jazzaften, underholdning fra Esbjerg Kulturskole, promenadekoncert med Esbjerg Symfoniorkester, borgergallafest samt muligheden for at opleve Ribe fra oven i en kran sponsoreret af BMS A/S. Særligt Børnedagen den 16. juni var en storslået begivenhed med over 1800 tilmeldte børn samt lærere og pædagoger. Dagen startede med et stort historisk optog gennem byens gader, festligt ledt an af gøglere og Ribe Brandvæsens flotte veteranbrandbil. Vedels Anlæg bød på en masse spændende aktiviteter og afslutningsvist gav Sigurd Barrett og Nikolaj Hansen, ledsaget af Esbjergs Ungdomssymfoni-orkester, koncert på Festivalpladsen bag Ribelund. Overordnet leverede alle Folkefestens bidragsydere en flot og professionel indsats og publikum var godt underholdt.   
Udgivelsen af Ribe Bys Historie bind 1 blev markeret med en receptionDet Gamle Rådhus i Ribe den 25. juni. Der var mulighed for at købe bogen samt høre om bogens tilblivelse og opbygning ved formand for Kultur & Fritidsudvalg Knud Jager Andersen, redaktør Søren Bitsch Christensen samt Forfatter Morten Søvsø. Bind 2 og 3 udkommer som planlagt i november. Et bind koster 399 kr. mens det samlede værk kan købes til favørprisen 999 kr. En oplagt gaveidé.
 I anledning af Ribes 1300 års jubilæum gæster Hendes Majestæt Dronning Margrethe og Hans Kongelige Højhed Prins Henrik Ribe den 29. juli. Programmet er offentliggjort på Esbjerg Kommunes hjemmeside på www.regent.ribe1300.dk. På hjemmesiden ses også regentparrets rute gennem byens historiske gader, hvor alle får lejlighed til at komme helt tæt på. Ribe Turistbureau udleverer i dagens anledning gratis flag, som er sponsoreret af Ribe Handelsstandsforening. Afslutningsvist afholdes Festgudstjeneste i Ribe Domkirke. Gudstjenesten er både for indbudte gæster og for de borgere, der sikrer sig en billet. Fra torsdag den 22. juli kl. 15.30 kan alle afhente billetter (dog maks. 2 stk. pr. person) på Borgerservicecentrene i Ribe, Esbjerg, Bramming samt Turistbureauerne i Ribe og Esbjerg.
Jubilæet har fået utrolig mange flotte sponsorater. Senest er et guldsponsorat på 112.500 kr. inkl. moms fra den gamle Ribe virksomhed Aktieselskabet Ribe Jernindustriblevet offentliggjort. Sponsoratet dækker blandt andet DVD-produktionen om det historiske Ribe. DVD’en udkommer i sensommeren 2010 og vil præsentere helt unikke, historiske filmoptagelser fra Ribe. Et hovedsponsorat fra Syddanske Medier på 200.000 kr. samt et guldsponsorat fra Lokal-BladetBudstikken på 100.000 kr. giver Ribe 1300 mulighed for at markedsføre og annoncere arrangementer både lokalt og regionalt gennem hele jubilæumsåret.
Mange spændende jubilæumsarrangementer venter forude. Blandt andet Verdis gribende kærlighedstragedie La Traviata kan opleves i de smukke omgivelser ved Taarnborg den 31. juli. Inden operaen vil det være muligt at reservere bord på Brorsonsminde, hvor der kreeres en sand festmiddag.
For de sportsinteresserede er der bl.a. håndboldkampen den 17. august, hvor Ribe-Esbjerg HH spiller opvisningskamp mod et af de bedste europæiske klubhold,Flensburg-Handewitt.Ribe-Esbjerg HH stiller med 1. divisionsholdet, så der er lagt op til en både spændende og underholdende kamp.
Den første weekend i september byder på Nordisk Bogbustræf, Vin festival samt adskillige klassiske koncerter under Rued Langgaard Festivalen.
Fra den 9.-14. september opføres Amerikaneren, som er en spektakulær musikdramatisk forestilling om journalisten, fotografen og den sociale reformator Jacob A. Riis og om virkeliggørelsen af ”The American Dream”. Forestillingen er et møde mellem musik, dans, skuespil og billedprojicering.   
Den 18. september afholdes der litteraturfestival, og vægtertræffet den 25.-26. september vil vække opsigt i Ribes gader, når vægtere fra hele landet er samlet. For de hesteinteresserede vil det være en god idé at komme til Hovedengen i Ribe den 26. september, hvor Ribes historie fortælles gennem opvisninger med islandske heste. 
Den 17. oktober arrangeres Kulturnatten i Ribe, som er en totaloplevelse i Ribes middelalderlige gader med musik, kunst, historie, drama, teater og meget andet.
I november er der mulighed for at få en anderledes oplevelse samt få øget sin viden om animationsfilm, når der i dagene 8.-14. november afholdes Ribe Animationsfestival med bl.a. workshops, filmforevisninger samt fortællingen ”Eventyret om dansk tegnefilm”. 
Ribe er hele året fyldt med masser af aktiviteter i gaderne, og i december sørger Peters Jul for, at alle kommer i julestemning med julemarked, julekalender, musik, hestevognskørsel, gamle traditioner og hyggelig stemning i Ribes gader.
 I december afholdes desuden et afslutningsarrangement, som på behørig vis skal markere afslutningen på et flot jubilæumsår. Arrangementet skal dog ikke sætte punktum, men derimod pege frem. Der ligger en masse nye og spændende visioner for Ribe og Esbjerg Kommune generelt, der ganske som jubilæet er afhængig af opbakning og sammenhold.
Nyhedsbrevet bliver oversat til engelsk og tysk. Det findes også på vores Facebook profil Ribe By under gruppen Ribe 1300.

Med venlig hilsen
 
Projektgruppen for Ribes 1300 års jubilæum, juli 2010

 



Nyhedsbrev 4

Med kun 3 uger igen inden åbningskoncerten for Ribes 1300 års jubilæum kan vi nu præsentere et stort og omfattende program for hele året. Desuden er der nogle TV-udsendelser om Ribe på vej, og forskellige virksomheder producerer alt fra vand til vin i anledning af jubilæet.
 
Program for 2010
Programmet omfatter omkring 250 arrangementer fra 2. januar til 30. december 2010, og der er noget for alle. Hele programmet kan ses her

TV om Ribe

Ud over diverse arrangementer vises også nogle gode udsendelser om Ribe. Den 6., 13. og 20. januar kl. 19.30 viser TV SYD tre forskellige programmer om Ribe. Udsendelserne handler om naturen, Vadehavet, det skjulte Ribe med de hyggelige gårdhaver og hemmelige steder – og selvfølgelig om Ribes spændende historie. Det hele vises senere på TV SYD Plus.
I løbet af foråret 2010 viser DR madprogrammet ”Smag på Danmark”, hvor kokken Claus Meyer laver mad baseret på Vadehavets råvarer. Udsendelsen bliver desuden solgt til tv-kanaler over hele verden, hvor den vises fra 2010 og i de kommende år.

Vand, dram, øl og vin

Drikkevareproducenterne har haft travlt op til jubilæet:
Ribe Bryghus udgiver en Jubilæums Ale med ingredienser inspireret af fortidens øltraditioner: Brygget på rugmalt og bygmalt er øllet krydret med malurt, rønnebær, enebær og lakridsrod. Alkoholprocenten er 6 %.
www.ribebryghus.dk
 
Den Lille Vinklub og Flassan Vin har allieret sig med den anerkendte vinproducent Jean Marot, som præsenterer jubilæumsvinen 27. februar på Den Gamle Avlsgaard. Jubilæumsvinen, Vindemio regaion, kommer som både rød- og hvidvin. Etiketten er skabt af Kirsten Rudiengård.
www.flassan.dk og www.ribevinfestival.dk

Firmaet Ridley’s laver Ribes 1300 års Jubilæumsdram, hvor nødder og urter sammensættes og tilsmages ud fra områdets natur med Vadehavet, åbent marskland, skov og krat. Her er brugt nogle af de krydderurter som vikingerne holdt mest af som smagsgivere nemlig malurt og pors. Selve brygget er lavet på havtorn og afrundet med valnød.
ridley@ofir.dk

I anledning af jubilæet er to firmaer, Company Water A/S og Jogros Catering A/S, gået sammen om at producere og sælge ½-liters vandflasker til fordel for Ribe. For hver solgt flaske går 50 øre til en fælles gave, som hele byen kan få glæde af, nemlig et maleri, som fra 2011 vil hænge på Ribe Kunstmuseum. www.ribe1300.dk under ”Giv en gave til Ribe”.
 
Vel mødt i 2010!
 
Med venlig hilsen
Charlotte Lindhardt
Projektkoordinator
December 2009

 


Nyhedsbrev 3 om Ribes 1300 års jubilæum i 2010

 

Nu er der ikke længe til! Programmet skal snart skrives, og arrangementerne er så småt ved at komme på plads. Ribe Turistbureau og Esbjerg Erhvervsudvikling laver et trykt program, som udkommer sidst på året. Hvis I vil have Jeres arrangement med i dette program, vil vi gerne bede om en dato, sted og titel på det arrangement, I hver især står for senest 1. september 2009. Jeres arrangement behøves ikke være fuldt planlagt, alle detaljerne kan lægges på jubilæets hjemmeside senere. Tilmeldingsskemaet for arrangementer findes her.

 

Esbjerg Kommune har netop ansat en ny Kultur- og Fritidschef, som samtidig bliver formand for jubilæets styregruppe. Det er Mads Stendorf, der tiltræder 15. august. Indtil da fungerer direktør Jørn Henriksen, Børn & Kultur, som formand.

 

Ribe Bys Historie udkommer i tre bind til næste år. Forfatterne til bind 1 har deadline 1. august, derefter begynder første del af det store arbejde med redigering af tekster, billeder og lay-out. Bøgerne har netop modtaget 200.000 kr. i støtte fra Fonden af 29. de